Ana sayfa › Skor Hesaplayıcıları › Mayo Skoru

SKOR HESAPLAYICI

Mayo Skoru Hesaplama — Ülseratif Kolit Aktivitesi

Ülseratif kolitte dışkılama sıklığı, rektal kanama, endoskopik bulgu ve hekim değerlendirmesiyle tam veya parsiyel Mayo skorunu hesaplayın.

Bu sayfa hekimler ve sağlık profesyonelleri için hazırlanmış bir klinik karar destek özetidir; hasta bilgilendirmesi veya tedavi önerisi değildir ve hekimin klinik değerlendirmesinin yerine geçmez. Hesaplama tarayıcınızda yapılır; girilen değerler hiçbir sunucuya gönderilmez.

Mayo Skoru Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Mayo Skoru / Ülseratif Kolit

Amaç: ülseratif kolitte klinik ve endoskopik aktiviteyi standartlaştırır.

Ne zaman kullanılır: ÜK aktivitesini başlangıçta, tedavi yanıtında ve klinik çalışma/raporlamada ortak dille ifade etmek için kullanılır.

Tip: puanlı aktivite skoru; 4 alt başlığın her biri 0-3 puan alır.

Alt Skorlar:

Dışkılama sıklığı: normal = 0; normalden 1-2 fazla/gün = 1; 3-4 fazla/gün = 2; >4 fazla/gün = 3.

Rektal kanama: yok = 0; dışkının yarısından azında çizgi şeklinde kan = 1; çoğu dışkıda belirgin kan = 2; yalnız kan gelmesi = 3.

Endoskopik Mayo: 0 normal/inaktif; 1 hafif eritem, damar paterninde azalma, hafif frajilite; 2 belirgin eritem, damar paterninin kaybı, frajilite/erozyon; 3 spontan kanama ve ülserasyon.

Hekimin global değerlendirmesi: klinik durum, muayene, laboratuvar, kilo, karın hassasiyeti ve genel hastalık izlenimiyle 0 normal, 1 hafif, 2 orta, 3 ağır.

Yorum:

Total Mayo: 0-12 arasıdır; 0-2 remisyon, 3-5 hafif, 6-10 orta, 11-12 ağır aktivite olarak pratikte yorumlanabilir.

Parsiyel Mayo: endoskopi alt skoru olmadan 0-9 arasıdır; poliklinik izlem ve tedavi yanıtında kullanılır.

Endoskopik hedef: Mayo endoskopik 0 ideal mukozal iyileşme; Mayo 1 hafif aktivite kabul edilebilir görünse de nüks riski ve tedavi hedefi açısından ayrıca tartışılır.

Tedavi yanıtı: klinik çalışmalarda sık kullanılan yanıt tanımı total Mayo'da en az 3 puan ve en az %30 azalma + rektal kanama alt skorunda anlamlı düzelme şeklindedir.

Klinik anlam: remisyon hedefi yalnız semptom kontrolü değildir; CRP/fekal kalprotektin ve gerektiğinde endoskopik iyileşme ile desteklenir.

Uyarı: semptom ve endoskopi ayrışabilir; enfeksiyon, C. difficile, CMV, IBS benzeri semptomlar veya ilaç uyumsuzluğu aktivite yorumunu değiştirebilir.

Klinik karar: 5-ASA/steroid yanıtı, biyolojik/JAK/S1P tedaviye geçiş, yatış gereksinimi ve treat-to-target takibini yönlendirir.

İlgili Klinik Başlıklar

Bu başlığın tamamı — skorlar, hesaplayıcılar ve dinamik semptom motoruyla — uygulamada.

Çevrimdışı çalışır; nöbette internetsiz erişilir. Ücretsiz başlayın, dilediğinizde Pro'ya geçin.

Uygulamada aç Planları gör

Diğer Hesaplayıcılar

Bu sayfa hekimler ve sağlık profesyonelleri için hazırlanmış bir klinik karar destek özetidir; hasta bilgilendirmesi veya tedavi önerisi değildir ve hekimin klinik değerlendirmesinin yerine geçmez.

Ana sayfa · Klinik Rehber · Skor Hesaplayıcıları · Kaynakça · Gizlilik · info@cns-gastro.com

Mesafeli Satış · İade ve Cayma · Teslimat · Hesap Silme

© NAVMED AI LIMITED — CNS Gastro. İçerik güncellemesi: Mayıs 2026.